Formidler av den samiske kulturarv
Fortelletradisjonene går gjennom generasjonene.
Den samiske forfatteren Elin Hesjevik og skribenten Gabriel Qvigstad gjendikter 100 samiske sagn og eventyr samlet inn av Just Knud Qvigstad på 1920-tallet. Samlingen utgis høsten 2025.
Just Knud Qvigstad (f. 1853, d. 1957) var en norsk språkforsker, særlig kjent for sine vitenskapelige arbeider om samisk språk og kultur. Les mer om ham på Store Norske Leksikon.
Han har tilnavnet «samenes Asbjørnsen og Moe» og ble begravet på statens bekostning i Tromsø. Klipp fra Filmavisen på NRK.
Langt oppe i nord, der hvor mørketiden rår om vinteren, ligger Sameland. Sápmi. Der finner du naturens sjel. Vinden hvisker små historier om de minste skapningene. Stormen brøler om kapp med de største trollene. Når vårsola varmer, løftes den hvite dyna av de vide viddene, og lyng og bjørkeris titter fram. Elva styrter av gårde, full av forventing, ut mot kysten. Der ute speiler havet himmelen. Der ute henter sjøfuglen mat til nyklekte unger. Sultne fugleunger med røde gap. Og sola er like rød. Den henger og henger, hele sommeren, natt og dag. Når høsten kommer, jages bølgene inn over land, og maler stein til grus, og grus til sand. Løvet glitrer i farger som er så vakre at alle skjønner at dette landet er magisk. Drømmelandet. Du finner det i nord.
Her lever ånden i alt og alle. I stein og planter og dyr. I bjørnen og reven. I den store frosken og i den vesle humlen. I mennesket. Og i dette landet, der lever samene, side om side med kvener og nordmenn.
Historiene du nå skal få høre, kunne vært døde, men de lever fortsatt. Det er den rike fortellertradisjonen som har holdt sagnene og mytene levende. Folk og dyr veves til ett over bålet. De eldre forteller, og på det viset forklarer og forbereder de de små på livets sannheter og naturens råskap. Samiske samfunn sys sammen, sting for sting. Sagn for sagn.
Du skal få møte stalloer og andre skumle vesen i historier som ble hvisket fram ved bålet lyse sommerkvelder og som sendte frydefulle grøss nedover ryggraden. Du vil møte historier med innbakte råd og tips som kommer til å framkalle både latter og ettertenksomhet. Og hva med Møkkslurva? Hun minner på mange måter om Askepott, men kanskje kan hun likevel by på noen overraskelser?
Kontakt Gabriel Qvigstad på telefon+47 934 27 971 eller gabriel.qvigstad@gmail.com for mer informasjon
Oppdatert 21. oktober 2024
Forsidefoto: Øyvind Hesjevik
Hvem er Gabriel Trampe? Gabriel er kjent for å vri ut dype panfløytetoner av en sopransaxofon på en middag i Brønnøysund i mars 2025